Drs. Rikki: literary and philosophical essays & more...

nature

home
poetry
literature
linguistics
philosophy
nature
nature
netherlands

nature...

Van A tot Z...

Augustus 2005 neemt afscheid van ons met een zee van zinderend zonlicht. Op de Hoeksche Waardse akkers heerst kalme bedrijvigheid. De lucht ruikt naar verse uien en gemaaid graan. Boeren oogsten bloemkolen, kijken of de spruitenplanten er fris bij staan, verwerken ladingen rijp fruit en controleren de suikerbieten die binnenkort naar diverse fabrieken zullen worden gebracht. Fietsend over een van onze kronkelende dijken beschouw ik de vredige taferelen om mij heen. Als kind vond ik het leuk om bij elke letter van het alfabet iets moois te verzinnen. In gedachten doe ik datzelfde vandaag. De natuur is daarbij mijn thema…Met jullie deel ik dit plezier graag!!!

A: Aardappelplanten, prachtig diepgroen, in keurige rijen, schijnbaar tot aan de horizon. B: Bonte koeien, luierend onder een groepje Bomen, waarvan sommige Bladeren al een bronzen tint hebben gekregen. Bramen, groot en glanzend, zwaar neer-hangend aan de struiken. C: Chicorei met helderblauwe bloemhoofdjes, dichtbij mij in de berm. D: Distels in paars en lila, Dovenetels vol roomwitte en purperen kelkjes. Dijken die de polders beschermen tegen het water. E: Eenden; Eiken; Ereprijs, piepklein en innig blauw, nauwelijks te zien, maar zo zuiver. F: Fazanten, 'n mannetje en 'n vrouwtje, gezellig scharrelend in 't maaiveld. Fluitekruid, minder uitbundig dan in mei, maar nog steeds prachtig! G: Grasjes in talloze soorten, zoals Straat-gras (Poa annua), met subtiele aartjes. Fioringras zie ik ook. De tere sprietjes vormen een delicate verschijning tussen het groen. H: Herderstasje, een algemeen onkruidje met kleine, witte bloempjes. Hondsdraf heeft paarsblauwe bloemen die in een naar één zijde gekeerde schijnkrans staan. Hazenpootjes, vertederend zachte pluimpjes die er heus uitzien als de pootjes van minihaasjes. I: Impatiens glandulifera, de reuzenbalsemien, leeft graag bij rivieren en waar ik vandaag ben, toont zij haar roze weelde veelvuldig. Deze plant weet een grappig foefje. Ze kan haar doosvruchtjes laten exploderen, zodat de wandelaar die zich op haar terrein bevindt, schrikt van dat zotte geplof!

J: Juncus effusus, Pitrus. De bloemen van dit rusje zijn olijfkleurig en bungelen aan één kant van stijve, groene stengels. K: Kaasjeskruid, de grotere variant (Malva sylvestris) valt her en der op tijdens mijn fietstochtje. Haar rozerode bloemen lijken op een kransje van vijf hartjes, zeer fraai! Kraaien cirkelen boven mijn hoofd en een Kauwtje droomt op 'n mossig, krom paaltje. Overal bloeit Klaver in paars en roomwit. L: Lisdodden buigen een beetje oostwaarts in het nauwelijks voelbare briesje. Licht, Landschap en Liefde verenigen zich in dit allesomvattende moment en ik... ik mag erbij zijn. Louterend is het... M: Meeuwen zeilen boven mijn hoofd. Misschien gaan ze vissen in de Oude Maas. Mieren... Een eindje naast het pad zit een Vlaamse Gaai en hij laat zich 'mieren'. Dit heb ik nooit gezien, al wist ik dat sommige vogels de nijvere kruipertjes tussen hun veren stoppen om mijten te bestrijden. Slim! N: Naaktslak... Daar glijdt er eentje met 'n slakkengangetje over het pad. Ik stap van mijn fiets om 'm te bestuderen en te wachten tot hij veilig is. Zijn terra ruggetje glanst als een in goud gevatte edelsteen, een granaat bij voorbeeld. Slakje verdwijnt onder 'n bosje Nagelkruid, de plant, waaraan men eeuwen geleden magische krachten toeschreef. Sint Benedictus zou de goede gever daarvan zijn geweest. O: Hier en daar bespeur ik Ooievaarsbek (Geranium molle) met vijfbladige roze bloemetjes. P: Paarde(n)bloemen zijn er te over, soms vind ik zo'n grappig pluizenbolletje, soms een gele ster. Af en toe kom ik een vlammend rode klaproos tegen, een Papaver...

Q: Bij deze letter valt weinig te verzinnen, dus zet ik er een 'a' voor en maak Aqua, de ijle tint van de wijde hemel, waaronder alle schoonheden te zien zijn. R: Reiger... Ja, deze elegante vogel heeft het best in de Hoeksche Waard! S: Slootjes vol natuurlijke geheimpjes... De reiger kent ze wel! T: Torenvalk. Een rovertje dat wij geregeld zien bidden boven een prooi. U: Utricularia vulgaris, de Latijnse naam voor Gewoon Blaasjeskruid, dat zeldzaam voorkomt in plassen en slootjes. Ik ben blij om 'n paar van de goudgele bloemetjes boven het slootwater te zien uitsteken. V: Vlinders vind ik in allerlei soorten! W: Water, Weiden, Wondertjes... X: Deze moeilijke letter mag ik wel overslaan, toch? IJ: IJzerhard, een plant met stramme stengels en roze kelkjes in slanke aartjes. Z: Zwaluwen, ze zijn er nog en zweven sierlijk over de velden. Heb ik jullie getoond, hoe men van A tot Z verknocht kan zijn aan de Hoeksche Waard...?

Drs. Rikki

De essays onder 'nature' zijn geschreven voor Het Hoeksche Waards Landschap,
de vereniging die zich al vele jaren inzet voor het natuurbehoud in de regio.
 
The essays under 'nature' have been written for Het Hoeksche Waards Landschap,
the foundation which has been devoted to natureconservation in the region for many years.
 

Lyrical & philosphical thoughts of a 'neerlandicus'...